WORKING GIRL

8 TIPS VOOR PRODUCTIEVER WERKEN

productiever werken

Soms heb je van die dagen dat er werkelijk NIETS uit je handen komt en je ‘s avonds met een enorm ontevreden gevoel op de bank zit. Niet fijn! Vandaag delen we 8 tips met je om productiever werken makkelijker te maken zodat je ‘s avonds met een heerlijk voldaan gevoel op de bank kunt kruipen om je favo serietje op te zetten.

  1. Bedenk welk ochtendritueel voor jou vaak een productieve start van de dag betekent. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je ‘s ochtends begint met iets ‘nuttigs’ te doen. Dat kan iets heel simpels zijn, als bijvoorbeeld een was draaien of opvouwen, troep opruimen, zoiets. Als je daarna dan je dagelijkse Youtube- en blog rondje maakt voelt dat een stuk minder nutteloos en zul je sneller weer iets ‘productiefs’ erna gaan doen.
  2. Ken je het gevoel dat je ‘s avonds op de bank zit en het gevoel hebt dat je dag alleen maar uit werken bestaat? Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die hun dag beginnen met iets anders dan werken minder het gevoel hebben dat ze alléén maar gewerkt hebben die dag. Ga ‘s ochtends dus even rustig zitten voor het ochtendjournaal met een kop koffie of loop een rondje hard.
  3. Begin de dag sowieso altijd met het maken van een to-do lijstje voor die dag. Welke dingen moet je écht gedaan hebben om vandaag het gevoel te hebben dat je nuttig bezig bent geweest? Zo heb je een duidelijke overview van je taken voor die dag en laat je je minder makkelijk afleiden door zaken die tussendoor komen.
  4. Probeer ook doelen te stellen voor welke taken je vóór 12 uur (of voor de lunch) al gedaan wilt hebben. Je voelt je direct super goed wanneer je daadwerkelijk al dingen kunt afstrepen terwijl het ‘nog maar’ lunchtijd is!
  5. Als je thuis werkt kan het soms lastig zijn om je gedachten (of muis… hállo Facebook timeline die je inmiddels al uit je hoofd kent!) niet te laten afdwalen. Wanneer je merkt dat dit constant gebeurt is het misschien tijd om eventjes naar buiten te gaan voor een korte wandeling, om boodschappen te doen of een koffietje te drinken. Je zult merken dat wanneer je weer achter je computer kruipt je direct een stuk productiever bent!
  6. Je email inbox is een mega afleidende factor wanneer je net lekker ergens mee bezig bent. Het schijnt dat elke keer wanneer afgeleid wordt door een pop-up ziet of geluidje hoort van een nieuwe e-mail, het 20 minuten duurt voordat je weer net zo gefocust bent op je werk als daarvoor. Zet deze geluidjes en pop-ups daarom uit en check alleen op bepaalde momenten per dag je email.
  7. Wanneer ben jij het meest productief? Voor veel mensen is dit in de ochtend, en ligt het minst productieve moment ergens rond 4 uur. Probeer om de tijd dat je het meest productief bent ook zo nuttig mogelijk te besteden, bijvoorbeeld aan taken die je de meeste energie kosten. E-mails beantwoorden bewaar je lekker voor in de middag, wanneer je je cup-a-soup dipje hebt ;).
  8. Doe dingen direct, stel ze niet uit. Als je de gewoonte hebt m dingen uit te stellen heb je vaak aan het eind van de dag niet het idee dat je dag productief is geweest, ookal heb je misschien best wat werk verzet. Dit komt omdat je juist de belangrijke dingen, waartegen je opziet, voor je uit schuift en deze dus aan het einde van de dag nog steeds door je hoofd spoken. Door deze taken direct ‘s ochtends aan te pakken voel je je de rest van de dag een stuk beter omdat het je rust in je hoofd geeft waardoor je vol goede moed de rest van je to-do lijstje kunt afwerken!

Enne… af en toe is het natuurlijk helemaal niet erg om een lekker onproductief dagje te hebben. Probeer je daar gewoon bij neer te leggen en te genieten van een rustiger dagje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *