WORKING GIRL

IN 3 STAPPEN NAAR EEN MINDER STRESSVOL LEVEN

minder stress

Stress.. sommige mensen lijken er immuun voor te zijn terwijl anderen van elk klein detail al niet meer kunnen slapen. Dat stress ongezond is weten we allemaal: je slaapt slecht, het versnelt de veroudering en het onderdrukt je immuun systeem om maar een paar dingen te noemen. (Hello, grijs haar en rimpels!) Tijd dus om er voor te zorgen dat je minder stress hebt van je baan, zodat je niet meer onnodig geblokkeerd wordt en je weer kunt doen waar je goed in bent.

1. Minder stress in je lichaam

De meest cliché tips, maar wel één van de belangrijkste. Vaak ben je zo druk bezig met de stress die je voelt, dat je vergeet om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te laten ontspannen waardoor de stress uiteindelijk alleen maar erger wordt. Dus: eet gezond, zo puur mogelijk, ga naar buiten om een rondje te wandelen of hard te lopen en zorg ervoor dat je genoeg slaapt om minder stress te hebben. Teveel suikers kunnen ervoor zorgen dat je je juist uitgeput gaat voelen aangezien ze enkel een tijdelijke energie boost geven waarna je lichaam juist inzakt en vraagt om een volgende boost. Daarnaast is het algemeen bekend dat door te sporten je lichaam endorfine aanmaakt waardoor je meer ontspannen wordt.

2. Leeg je hoofd

Naast het lichaam te ontspannen zijn er ook verschillende dingen die je kunt doen om juist minder stress in je hoofd te voelen. Naast het feit dat sporten ook hierbij werkt, kun je bijvoorbeeld ook gaan mediteren of aan mindfulness doen. Is dit allemaal iets te zweverig voor je? Elke dag even een moment nemen om stil te staan bij de dingen in je leven waarvoor je dankbaar bent en te denken aan je doelen kan je ook enorm helpen. Soms verlies je door de enorm hoge druk even je doelen uit het oog. Dan weer even stil staat bij je ambities en de reden waarom je dit allemaal doet kan je enorm helpen om de stress en soms zelfs boosheid uit je hoofd te bannen. Daarnaast is het soms ook belangrijk om gewoon eens ‘nee’ te zeggen als het je echt allemaal teveel wordt. Je hoeft niet álles op je te nemen om gewaardeerd te worden op je werk en je kunt beter een iets kleinere hoeveelheid werk goed doen dan heel veel dingen net niet, waardoor je alleen maar negatiever naar jezelf gaat kijken én jezelf uitput.

3. Je leven bestaat uit meer dan werken

Vergeet niet dat jij NIET je werk bent en je leven uit meerdere facetten bestaat dan alleen je baan. Je hebt vrienden, familie, hobby’s die je niet uit het oog moet verliezen simpelweg omdat je ‘er geen tijd meer voor hebt’. Natuurlijk moet je soms je werk voor laten gaan om te bereiken wat je wilt, maar tijd met je vrienden en familie is net zo belangrijk – belangrijker zelfs! Ga ook weer eens een boek lezen, naar de bios of schilder weer eens een schilderij.. vaak vergeten mensen hun oude hobby’s bijna helemaal terwijl dat vaak de dingen zijn waarvan je het gelukkigst wordt en die je het meest helpen bij het ontstressen! En neem er ook de tijd voor: ga niet snel, snel na je werk met een vriendin een uurtje bij dat nieuwe, hippe restaurant zitten waar je geweest móet zijn om erbij te horen. Nee, kies er dan liever voor om op een ander moment langer de tijd te nemen zodat het ook echt voelt als quality time en je het met al je aandacht kunt doen.

Jij bent de regisseur van je eigen leven, girlboss! Vergeet niet dat stress je niet overkomt maar dat je het zelf veroorzaakt door je te druk te maken over bepaalde zaken. Zoals Disney ons heeft geleerd – en Disney heeft nog steeds altijd gelijk: Let it go!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *