FOOD & HEALTH, LIFESTYLE

Zondagrecept: Pepernoten cheesecake

Pepernoten cheesecake

Oke, wat klinkt goddelijker dan pepernoten cheesecake? Cheesecake is natuurlijk altijd al een goed idee en ik vind het leuk om te variëren met de smaken (bekijk hier mijn recept voor chocolade cheesecake). In het voorjaar of de zomer iets met frambozen of blauwe bessen en in de winter chocolade of vanille en kaneel. In deze Sinterklaas-periode past er natuurlijk niets beter dan speculaas & pepernoten en geloof me: na het proeven van deze taart verbleken je chocoladepepernoten gewoon.. Nooit meer iets anders!

Ingrediënten

Voor de cheesecake

  • 300 gram speculaas
  • 125 gram boter
  • 300 gram witte chocolade
  • 125 gram slagroom (verse, niet uit een bus)
  • 600 gram Mon Chou
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 75 gram kruidnoten
  • Klinkt lekker gezond, hè?! 😉

    Voor de karamel

  • 15 gram boter
  • 25 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • Zeezout

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden en verkruimel de speculaas in een blender (of doe het in een boterhamzakje en sla er als een wilde op los ;)). Smelt de boter in de magnetron en mix dit door de speculaaskruimels.

Leg bakpapier op de bodem van de taartvorm en bedek de bodem met het speculaas-boter mengsel. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem in de oven voor 15 minuten.

Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 130 graden. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie samen met de slagroom.

Meng met een mixer de roomkaas en de suiker tot een glad geheel en voeg één voor één de eieren toe. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade & slagroom toe en mix ook dit. Daarna voeg je met een spatel de pepernoten toe en giet je het geheel over de bodem in de taartvorm.

Nu is het tijd om de karamel te maken. Gebruik twee kleine pannetjes. In de één laat je de boter bruin worden en voeg je de slagroom toe op het moment dat het bruin wordt. Roer goed door. In het andere pannetje doe je de suiker en twee eetlepels water. Dit roer je door totdat het een diepbruine kleur heeft. Pas op, want het kan ineens zwart worden. Haal het van het vuur zodra het mooi bruin is en voeg het boter + roommengsel eraan toe. Roer goed door en laat het nog even koken. Voeg het zeezout toe.

Vervolgens breng je snel, voordat het stolt, de karamel aan over de taart, bij voorkeur in een mooi patroontje. Daarna bak je de taart nog ongeveer een uur in de oven. Hij mag nog zacht zijn wanneer je hem uit de oven haalt, dat is niet erg. Laat de taart even afkoelen en doe hem vervolgens voor minstens 4 uur in de koelkast zodat hij stevig wordt en afkoelt.

GENIET!

Recept via Jessies Cuisine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *