WORKING GIRL

Zonder werkstress op vakantie; zo doe je dat

Zonder werkstress op vakantie

Afbeelding: SincerelyJules.com

Je kent het vast wel; de laatste werkdag voor je vakantie. Als je nog niet toe was aan een break dan ben je het nu wel! Zoveel stress, van alles wat je nog moet regelen… vaak komt het voor dat je nog tot in de late uurtjes op kantoor zit om met een gerust hart op vakantie te kunnen gaan. Waarna je eerst een paar dagen op je zonnige bestemming nodig hebt om je werk echt los te kunnen laten. No more! Die last-minute werkstress gaan we dit jaar voorkomen. Hoe? 

Zet je out of office alvast aan

Veel dingen zijn helemaal niet zo urgent als mensen altijd denken. Vertel iedereen dat je een dagje eerder dan je daadwerkelijk op vakantie gaat al niet meer op kantoor zult zijn. Zo heb jij die dag de tijd om de écht urgente dingen af te handelen. Stel hem ook één dagje langer in dan dat je eigenlijk weg bent; dit geeft je de gelegenheid om de eerste werkdag na je vakantie rustig je e-mail bij te werken zonder constant gestoord te worden door de mensen die blij zijn dat je eindelijk terug bent. Het is bovendien een geruststellend gevoel dat je niet direct in alle hectiek belandt na je vakantie straks.

Blok de laatste dag voor je vakantie in je agenda

Plan heel de dag leeg, maak geen afspraken met klanten of collega’s voor meetings zodat je de laatste dag voor je weggaat ook echt kunt gebruiken om last minute zaken af te ronden. Zorg dat je zoveel mogelijk al een dag eerder klaar hebt en stel dat als deadline voor jezelf. Zo heb je eigenlijk nog een ‘extra’ dag die je kunt gebruiken voor de dingen die je tóch niet afgekregen hebt.

Geef een goede overdracht aan collega’s

Gebruik je laatste dag om je collega’s te briefen over de lopende zaken, over dingen waar ze misschien vragen over kunnen krijgen tijdens jouw afwezigheid, de juiste contactpersonen en dingen waar je misschien niet meer aan toegekomen bent om ze voor je vakantie af te ronden.

Let it goooo

Sorry als je nu een niet-nader-te-noemen Frozen lied in je hoofd hebt, maar after all heeft Elsa wel mooi gelijk. Laat het gewoon gaan. Zodra je de deur van kantoor achter je dichttrekt is je vakantie begonnen. Je kunt je nu wel druk gaan maken over problemen die zich misschien gaan voordoen terwijl jij er niet bent, maar daar kun je toch niets aan veranderen. Het beste wat jij nu kunt doen is ultiem ontspannen en zo uitgerust terugkomen op kantoor dat je de hele wereld weer aan kan! Geniet, je hebt het verdiend!

En zodra je terug komt? Dan wil je natuurlijk je vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *