Carrière Solliciteren

“Wat zijn jouw slechte eigenschappen?” Hoe beantwoord je deze vraag in een sollicitatiegesprek?

Wat zijn jouw slechte eigenschappen sollicitatiegesprek

De vraag die je in vrijwel ieder sollicitatiegesprek zult krijgen is wat je goede en slechte eigenschappen zijn. Soms verkapt als “Waarin vind je zelf dat je je nog meer moet ontwikkelen?” of “Als jouw moeder/beste vriendin je zou moeten omschrijven, wat zou ze dan zeggen?”. Maar wat wil een recruiter eigenlijk van een sollicitant als antwoord horen op een dergelijke vraag?

Wat wil een recruiter weten als ze vraagt naar je slechte eigenschappen?

Zullen ze je niet aannemen voor de baan waarop je solliciteert omdat je zwakke punten niet matchen met het functieprofiel waarvoor er geworven wordt? Die kans is niet zo groot – op basis van je cv en motivatiebrief ben je al uitgenodigd voor dit sollicitatiegesprek, dus de recruiter weet allang dat je geschikt bent voor de baan. Op papier.

Waar ze benieuwd naar zijn bij deze vraag is of je beschikt over enige zelfkennis en reflectie. Mensen hebben de neiging om deze vraag te gebruiken voor – hier komt een prachtig woord – humblebragging. Door een positieve eigenschap te verpakken als iets negatiefs hopen ze de recruiter het perfecte antwoord te geven. Geloof me, recruiters kunnen het antwoord ‘Ik ben erg perfectionistisch’ niet meer hóren. Kom als antwoord liever met iets echt interessants dat de recruiter toont dat je zelfkennis hebt; wie zich bewust is van zijn eigen zwakke punten zal ook minder snel de fout ingaan in zijn werk maar gewoon om advies vragen, bijvoorbeeld.

Welke zwakke punten kun je dan wél noemen in een sollicitatiegesprek?

Oké, als we niet gaan zeggen dat we perfectionistisch zijn, wat geven we dan wel als antwoord op de vraag wat onze slechte eigenschappen zijn? We delen een paar ideetjes met je om hier achter te komen;

Vragen om jezelf te stellen om je zwakke punten te achterhalen;

 • Wat kan voor jou een reden zijn om écht met buikpijn op je werk te zitten?
 • Waar zie je altijd ontzettend tegenop?
 • Is er iets waar je altijd hulp bij vraagt? En komt dit dan omdat je er onzeker over bent of omdat je echt bepaalde vaardigheden mist?
 • Welke feedback heb je in eerdere evaluatiegesprekken van je manager gekregen om aan werken?
 • Als er problemen of stress ontstaan in je werk, wat is hiervan dan vaak de oorzaak? Heb je dingen te lang laten liggen (en waardoor kwam dit dan), durfde je geen hulp te vragen, wist je niet hoe het op te lossen, lag het misschien aan je manier van communiceren?

Voorbeelden van slechte eigenschappen die je kunt benoemen tijdens je sollicitatiegesprek:

 • Ik kan chaotisch zijn of zo overkomen
 • Ik ben niet goed in het delegeren van werk, waardoor ik regelmatig in de knel kom
 • Ik ben conflictvermijdend, waardoor iets juist escaleert
 • Ik ben niet goed in plannen
 • Ik kan té direct op mensen overkomen / ik ben niet direct genoeg
 • Ik kan snel in de stress schieten
 • Ik kan te laidback zijn, waardoor ik niet snel stress krijg maar problemen niet altijd tijdig signaleer
 • Ik vind het soms lastig om me te concentreren

Hoe benoem je je slechte eigenschappen in een sollicitatiegesprek?

Heb je nagedacht over wat je wilt noemen als slechte eigenschappen mocht de recruiter er in je gesprek om vragen? Dan is het ook slim om alvast na te denken over hoe je dit gaat vertellen. Alleen het antwoord geven is namelijk niet genoeg.

Benoem ‘verbeterpunten’ in plaats van slechte eigenschappen

Allereerst is het slim om te beginnen met ‘punten waar ik nog in kan verbeteren’ of ‘mijn verbeterpunten zijn..’. Hiermee geef je direct een positievere vibe aan dit onderdeel van het gesprek.

Noem vervolgens wat deze verbeterpunten zijn (het is ook echt niet erg om er in plaats van één, twee te noemen, ook al wordt hier niet specifiek om gevraagd!) en op welke manier het je wel eens in de problemen heeft gebracht in je vorige baan, tijdens je studie of in een privésituatie.

Je eindigt je verhaal vervolgens met welke stappen je al ondernomen hebt om dit te verbeteren of om te voorkomen dat het je in de problemen brengt in je werk. Zeg bijvoorbeeld dat je iedere dag begint met hetgeen waar je het meest tegenop ziet (Eat the frog-methode) op het moment dat je conflictvermijdend bent of last hebt van uitstelgedrag, of dat je kritische e-mails altijd pas 10 minuten nadat je ze hebt geschreven verstuurt wanneer je soms te kritisch bent of bot kunt communiceren.

Op deze manier heb je een ‘slechte eigenschap’ voor een recruiter verpakt in een heel constructief gesprek waarin je laat zien dat je zelfkennis hebt, dat je weet op welke manier dit je zwakte is en ook wat je eraan doet om het zo min mogelijk in de weg te laten zitten om je werk goed uit te voeren.

Nog even concreet je stappenplan wanneer je deze vraag krijgt tijdens een gesprek:

Wat antwoord jij dus voortaan wanneer je in een sollicitatiegesprek de vraag krijgt wat jouw slechte eigenschappen zijn?

 1. Bedenk van tevoren welke slechte eigenschappen jou in je werk écht wel eens in de weg zitten.

  En kom vooral niet aanzetten met ‘perfectionisme’ en andere humblebragging antwoorden naar de recruiter.

 2. Benoem een situatie waarin deze zwakke punten je qua werk in de weg zitten.

  Schets een situatie die zich voorgedaan heeft waarin de slechte eigenschap je parten speelde.

 3. Benoem op welke manier je werkt aan je slechte eigenschappen of hoe je voorkomt dat ze je in de problemen brengen.

  Laat zien dat je zelfkennis hebt en denkt in oplossingen. Die slechte eigenschappen? Daar werk je allang aan!

 4. Verpak je slechte eigenschappen als verbeterpunten en maak er een positief verhaal van.

  Je verdraait deze vraag tot iets positiefs niet door een humblebragging antwoord zoals ‘perfectionisme’ te benoemen, maar door de nadruk te leggen op je zelfkennis en verbeteringen waar je actief aan werkt.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *