Eerste werkdag do's en donts

Je eerste werkdag bij een nieuwe baas is altijd spannend en onwennig. Hoe gaan dingen in z’n werk? Waar moet je beginnen en moet je je mond juist opentrekken wanneer je even niets te doen hebt of niet? Natuurlijk is geen enkel bedrijf hetzelfde; bij de één krijg je misschien een uitgebreide rondleiding en introductie op je eerste dag terwijl een andere manager je min of meer aan je lot over lijkt te laten. Dat neemt niet weg dat er een aantal dingen

8:50 | de start van je eerste werkdag

Je komt binnen op kantoor, liefst 10 minuutjes eerder dan dat je verwacht wordt. Waarschijnlijk wordt je ontvangen door je manager of het team waarin je gaat werken. Stel je netjes aan iedereen voor, lach, en stel vragen. Drink een kopje koffie met je team en zorg ervoor dat je een leuke, spontane indruk achterlaat.

Zeg ‘hallo’ tegen iedereen die je tegenkomt, of het nu in de lift, bij de toiletten of op de gang is. Je hebt nu de kans om een goede indruk achter te laten en mensen te leren kennen.

10:30 | get settled & oriënteer je op je werkzaamheden

Stel je e-mail handtekening in en oriënteer je op een aantal eerste taken die je doorgekregen hebt van je manager. Gebruik tijd om vragen te stellen of maak een overzicht met de vragen die in je opkomen om deze op een later moment vandaag aan je manager te kunnen stellen. Vaak kun je je inlezen op bepaalde merken, producten of klanten van het bedrijf. Je hebt nu de tijd om hier uitgebreid naar te kijken, dus maak hier gebruik van! Ook is dit het moment waarop je er met een frisse blik naar kijkt, dus schrijf eventuele ideeën en gedachten direct op: misschien heb je er na een tijdje nog iets aan!

11:00 | koffie met een collega

Vraag of je wat te drinken kunt halen voor je collega’s wanneer je opstaat om voor jezelf thee of koffie te halen. Een beetje goodwill kan geen kwaad.

12:30 | met wie ga je lunchen op je eerste werkdag?

Stel NIET als eerste voor om te gaan lunchen, maar wacht geduldig om te zien wat de rest doet. Vragen je collega’s of manager je mee te gaan lunchen? Ga daar dan altijd op in! Zorg dat je zelf eten bij je hebt voor het geval je niet weet of er catering aanwezig is op jouw kantoor. Zo voorkom je onhandige situaties waarin iedereen lunch heeft behalve jij. Is er onverwacht wel catering of bestellen je collega’s allemaal iets? Doe dan in ieder geval de eerste paar dagen mee, en ga niet in je eentje je gesmeerde boterhammen eten. Later kun je dat altijd nog gaan doen als je wilt.

Zorg ook dat je ’s ochtends naar NU.nl gekeken hebt en dus op de hoogte bent van het laatste nieuws. Zo voorkom je dat je tijdens de lunch met een mond vol tanden zit en niets kunt bijdragen in de gesprekken.

14:00 | tijd voor het echte werk

Wees erop voorbereid dat je in het diepe wordt gegooid. Uiteindelijk ben je aangenomen om er te komen werken, dus veel managers geven je op je eerste dag al een taak om mee te beginnen. Waarschijnlijk heb je eerst geen idee wat je te doen staat, dus neem gewoon de tijd om het uit te zoeken en je zo mogelijk in te lezen. Voordat je een vraag stelt, zorg je ervoor dat je al het mogelijke gedaan hebt om achter het antwoord te komen (zoek in mapjes op je computer, lees verder dan je neus lang is en probeer gewoon het één en ander). Mocht je niet achter het antwoord komen, wees dan ook vooral niet bang om het te vragen: niemand verwacht van je dat je op je eerste dag al direct helemaal zelf taken kunt uitvoeren! Stel indien mogelijk de vragen eerst aan je collega’s en daarna pas aan je manager, om te voorkomen dat je hem of haar overspoelt met je vragen; voor haar is het immers ook een gewone werkdag waarop er dingen gedaan moeten worden!

15:30 | stel verdiepende vragen over je baan

Stel een paar kritische vragen of kom met onverwachte ideeën. Dit betekent niet dat je een betweter bent of dat je nu al denkt het beter te kunnen: nee, doordat jij er met een frisse blik naar kijkt zie je waarschijnlijk dingen die je collega’s niet meer opmerken omdat ze er al zo lang werken. Dit is het moment om jezelf te laten zien en je manager eraan te herinneren waarom hij je aangenomen heeft.

18:00 | het einde van je eerste werkdag

Blijf niet zitten om het blijven zitten, om indruk te maken op je manager. Op je eerste dag komt er veel op je af en dit kost enorm veel energie. Vaak zal je manager zelf tegen je zeggen dat het oké is om naar huis te gaan op een bepaald moment. Sta dan niet direct op, maar maak even af waarmee je bezig was. Ook als je eigenlijk niet zoveel te doen hebt op dat moment, wacht je toch nog eventjes voordat je daadwerkelijk je computer afsluit en er vandoor gaat. Zegt er niemand tegen je dat je kunt gaan, vraag dan of er nog iets is waarmee je kunt helpen. Vaak zullen ze dan vanzelf tegen je zeggen dat het oké is voor vandaag, óf ze zullen je in ieder geval iets geven waarmee je nog even uit de voeten kunt. Ga in ieder geval niet als laatste naar huis op je eerste werkdag, want dat is eigenlijk gewoon vreemd.

En dit doe je niet op je eerste werkdag

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die gewoon echt not done zijn op je eerste werkdag.

Social media op je eerste werkdag

Zo is het op je eerste werkdag niet aan te raden om op je telefoon of op social media te zitten. Laat je telefoon gewoon in je tas en neem hem bijvoorbeeld een keer mee naar het toilet om je appjes te bekijken of even door je Instagram feed te scrollen. Zorg er in ieder geval de eerste dag voor dat niemand van je collega’s jou in de weer ziet met je telefoon. Later is dit natuurlijk compleet anders, maar het geeft gewoon geen positieve indruk wanneer je er net zit.

Voeg ook niet na de eerste werkdag al collega’s toe op social media. Wacht rustig totdat ze jou uitnodigen en accepteer ze dan. En ja, daarmee bedoelen we óók LinkedIn!

Wees nog terughoudend met het plannen van koffie dates

Op je eerste werkdag is het ook niet aan jou om te vragen aan collega’s om een kop koffie te gaan drinken, te gaan lunchen of om vragen te stellen over hoe laat je naar huis kunt. Je wordt geacht te werken en niet om dingen te ‘verzinnen’ waarbij je niet werkt. Ken je al mensen die bij het bedrijf werken? Ga dan ook niet in op alle vragen voor koffietjes op je eerste dag, maar plan ze liever voor later die week wanneer je je eerste indruk al gemaakt hebt. Gebruik je eerste werkdag om je directe collega’s te leren kennen, maar dan door hen het initiatief te laten nemen of door vragen te stellen over je werkzaamheden terwijl je deze (probeert) uit te voeren. Ben je aangenomen als manager van een team? Dan ligt dit natuurlijk anders!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *