Hoe ga je om met lange werkdagen?

Je hebt van die dagen – en van die banen – dat er geen eind lijkt te komen aan je werk. Alles móet vandaag af (deadlines calling), je collega’s en manager storen je telkens wanneer je net die flow te pakken hebt en je e-mails stromen sneller binnen dan dat je ze weggewerkt krijgt. Wat doe je in zo’n geval om niet in paniek te raken van de stress, wakker te blijven terwijl je nog een paar uurtjes aan je dag plakt en – bovenal – niet gillend gek te worden?

Omgaan met lange werkdagen

Het allerbelangrijkste is om prioriteiten te stellen en realistisch te blijven. Wat móet echt af en bij wie kun je misschien nog wat extra tijd kopen? Wees realistisch: je kunt niet regelmatig een nacht of weekend doorwerken om alles gedaan te krijgen, je rust is immers ook heel belangrijk. Wees eerlijk naar je manager of klanten toe over wat echt niet gaat lukken.

Wanneer je dit op tijd meldt kunnen mensen dit vaak juist waarderen – het wordt pas een issue wanneer je last minute komt mededelen dat dingen toch niet af zijn. Zeker wanneer mensen erop gerekend hebben, vinden ze het in zo’n geval fijn wanneer je op tijd om hulp vraagt. Misschien hebben collega’s nog wel tijd om iets van je over te nemen of kan je manager regelen dat bepaalde dingen ook iets later af mogen zijn.

Begin met de vervelendste to-do

Er is vast een taak waar je het meest tegenop ziet en die je de meeste stress bezorgt. Je bent geneigd om het uit te stellen omdat je er geen zin in hebt, je weet dat het je meer stress gaat geven omdat dingen je misschien niet (direct) lukken en omdat de andere dingen op je lijstje sneller af te strepen zullen zijn. Quick wins, lijken die andere to-do’s, maar je stress level wordt pas echt lager wanneer deze ene taak gedaan is. Daarna is alles waarschijnlijk weer een stuk overzichtelijker en rustiger in je hoofd, dus: get away with it!

Negeer je e-mail

Zolang je een constante stroom aan e-mails binnen blijft krijgen is het lastig om je te focussen. Terwijl focus het enige is wat je door deze dag heen gaat helpen. Maximale concentratie, that’s what you need. Zet de notificaties van je e-mail uit en kijk hooguit 2 tot 3 keer in je e-mail vandaag, op gezette tijden. Lees hier meer tips om je e-mail de baas te worden.

Plan rust, cafeïne of sportpauzes in op je werkdag

Goed, we hoeven je vast niet nóg eens te vertellen dat het voor je concentratie essentieel is om af en toe even op te staan vanachter je bureau. Ga even wat drinken met een collega, of beter nog: loop buiten een klein rondje. Drink ook niet te veel caffeïne, maar een koffietje op het moment dat je het echt zwaar begint te krijgen en wel een boos kan gebruiken kan zeker geen kwaad. Wat ook een enorm goede manier kan zijn om een avondje door te knallen is door juist een sportpauze te nemen. Door even helemaal niet na te hoeven denken kun je je daarna juist weer goed focussen.

Werk staand

Zittend achter je bureau geeft je veel gelegenheid om in te dutten. Je hangt onderuit op je stoel of gebogen voor je beeldscherm en je bent nauwelijks actief. Probeer eens om een gedeelte van de dag staand te werken. Je blijft daardoor wel alerter en productiever waardoor je meer gedaan krijgt en je daardoor beter voelt. Geen duf middaggevoel maar lekker doorknallen op maximale snelheid dus!

Zet muziek op

Soms werkt het goed om even helemaal uit te kunnen zoomen. Niet gestoord worden door collega’s of afgeleid worden door geluid en gepraat van anderen. Full focus op de dingen die vandaag af moeten. Het is niet asociaal om je koptelefoon op te zetten en Taylor Swift (hello, girlpower) door je speakers te laten knallen als dat je helpt om te focussen. Zolang je op andere dagen maar een gezellige collega bent zal niemand het je kwalijk nemen.

Hoe ga jij om met dit soort dagen?

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *