Leven volgens zijn doen hebben principe

Ooit gehoord van de uitspraak: “It’s not how good you are, it’s how good you want to be”? Leven volgens dit principe, door je allereerst te gedragen zoals de persoon die je wilt worden zich zou gedragen, zou de ultieme weg naar succes moeten zijn. Het zijn-doen-hebben principe. Het klinkt misschien simpel, maar deze manier van leven is waarschijnlijk precies het tegenovergestelde van wat je momenteel doet. Toch is het een redelijk simpel trucje om dagelijks toe te passen, dat je ontzettend ver kan gaan brengen.

We noemden het al kort even in het artikel Business lessen uit het boek Powervrouwen. De schrijfster, Julia Pimsleur, die met haar bedrijf Little Pim een miljoenenomzet draait, is groot voorstander van leven volgens dit principe, namelijk. Als mens heb je automatisch de neiging om te denken in ‘als-dan’-constructies. Bijvoorbeeld: ‘Als ik geld verdien, dan ga ik investeren in marketing voor mijn bedrijfje.’ Of: ‘Als ik promotie krijg, dan ga ik nettere kleding dragen en shop ik enkel nog bij Vanilia.’ Het zijn-doen-hebben principe draait dit als het ware om. Zij claimen dat je je eerst moet gaan gedragen zoals de persoon die je wilt worden zich zou gedragen, en dat het succes dan automatisch zal volgen. Bijvoorbeeld: als je nu al nettere kleding draagt geef je aan dat je je baan serieus neemt en toe bent aan een promotie bijvoorbeeld, die je vervolgens ook eerder zult krijgen omdat je uitstraling en gedrag helpen je te kwalificeren hiervoor. Natuurlijk is het niet zo dat enkel het dragen van die kleding je verder gaat helpen, maar door het door te trekken in je gehele gedrag, dus ook te werken alsof je die promotie al gekregen hebt (niet bossy worden naar je manager! ;)), zul je vaak die stap ook daadwerkelijk gaan maken.

Zijn

Het zijn-doen-hebben principe draait de standaard manier waarop mensen geneigd zijn te denken dus als het ware om. Je kunt jezelf ook gaan gedragen als de persoon die je probeert te worden. Stel jezelf een doel, dat kan zijn het beginnen van een eigen, succesvol bedrijf, maar ook bijvoorbeeld een fitgirl worden of een promotie naar die gave functie in het buitenland binnenslepen. Vervolgens moeten je handelen en denken afgestemd zijn op wat die persoon zou doen. Draag kleding die past bij het worden van een CEO/expat, loop rechtop, communiceer zelfverzekerd, ga naar netwerk events, etc. Door je op deze manier aan te passen aan de persoon die je graag wilt worden heb je de eerste stap, het ‘zijn’, al gezet.

Doen

Met alleen ‘zijn’ kom je er natuurlijk niet, je moet er ook acties aan vastkoppelen. Door namelijk alleen de kleding van een succesvolle zakenvrouw te dragen wordt je er niet automatisch zelf ook één. Bij deze stap neem je pro-actief de houding aan van de persoon die je worden wilt. Stel voor jezelf een plan op met zaken die hieraan gaan bijdragen en die je zult moeten ondernemen. In het geval van de succesvolle zakenvrouw kan dat bijvoorbeeld zijn: actief netwerken en nieuwe mensen leren kennen en mezelf ontwikkelen in mijn vakgebied. Met een beter en groter netwerk en meer kennis ben je immers al veel dichter bij die persoon die je worden wilt. Om dit te bereiken ga je actief op zoek naar evenementen om nieuwe mensen te leren kennen en om je kennis te vergroten. Schrijf je bijvoorbeeld in voor masterclasses op jouw vakgebied, online seminars (webinars) of doe een cursus of training. Tijdens deze evenementen focus je je bovendien op het contact leggen met nieuwe mensen. Uiteraard kun je voor de ‘worden’ stap doelen en acties bedenken die aansluiten bij wat jij probeert te bereiken.

Hebben

Door deze regels toe te passen en hier actief mee bezig te zijn, positief te blijven en niet op te geven zul je uiteindelijk de dingen gaan bereiken waarnaar je streeft. Je zult de persoon worden waar je momenteel zo tegenop kijkt. Veel mensen stoppen halverwege omdat ze niet snel genoeg resultaat zien, maar je moet bedenken: Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het doen. Dat geldt voor alles. Door je gedrag en denkwijze aan te passen op hoe je wilt worden, zul je automatisch steeds meer die persoon worden en volgen de bijbehorende zaken, zoals een geweldige baan met dito salaris en een heerlijk huis (bijvoorbeeld) vanzelf!

Succes!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *