Eigenschappen die jouw succes in de weg staan

Het zal je verbazen hoeveel mensen hun eigen succes in de weg staan zonder dat zelf door te hebben. Uit angst om te falen blijven ze bijvoorbeeld liever onder de radar of nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen successen en fouten. Zonde, natuurlijk. Tijd dus voor een klein reflectiemomentje: maak jij je schuldig aan gedachten of acties die jouw succes in de weg staan?

Geen verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen is één van de belangrijkste stappen naar succes. Gaat er iets fout door jou? Wijs dan niet naar anderen, maar kijk naar jezelf. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen die anderen anders hadden kunnen doen zodat jij de uiteindelijke fout niet zou hebben gemaakt, en dat is een comfortabele gedachte. Het geeft jou namelijk een excuus om te denken dat het niet aan jou ligt. Wat leer je dus van deze fout? Weinig. Pas wanneer je de verantwoordelijkheid neemt zul je automatisch gedwongen worden om na te denken over hoe je het probleem gaat oplossen en kan voorkomen dat het je nog een keer overkomt. Het is de weg naar persoonlijke ontwikkeling, en dát gaat je uiteindelijk echt verder helpen. Dit is een veel voorkomende manier waarop mensen hun eigen groei naar succes in de weg staan en de kans is groot dat jij dit ook in meer of mindere mate doet. Je ervan bewust zijn is een goede eerste stap!

Teveel doelen stellen

Doelen stellen is fantastisch, maar wat veel van ons ambitieuze meisjes overkomt is dat we te veel willen. Te veel in één keer. Het is onrealistisch om te denken dat je carrière een fantastische kick-off heeft, een bruisend sociaal leven hebt waarin je dezelfde hoeveelheid clubavondjes probeert te hebben als toen je nog studeerde en om ook naast je baan nog eens uren per dag in de sportschool te hangen om hetzelfde fitte lijf te kweken als Romée Strijd en Doutzen Kroes. Kies liever één zakelijk doel en één persoonlijk doel waaraan je dit jaar gaat werken en focus je daar volledig op. Afleiding in de vorm van andere doelen maakt je rusteloos en je zult merken dat je uiteindelijk juist minder bereikt. Je hoeft geen super fit body te hebben, echt niet.

Jouw succes afmeten tegen dat van anderen

Social media is hierin een grote boosdoener: anderen lijken wél alles tegelijk te kunnen hebben. Waarom lukt het jou dan niet? Moet je misschien toch iets anders nastreven dan waar je nu zo hard voor aan het werk bent? Doe je het wel goed genoeg? Kan het niet sneller? Dit zijn denk ik gedachten en struggles waar veel van ons wel eens last van hebben. In die zin is het ook heel normaal. Het is zelfs goed om te kijken wat anderen doen en je hier door te laten inspireren. Maar het moet wel constructief blijven. Jouw doelen zijn nu eenmaal anders dan die van je vriendinnen en door jezelf constant te vergelijken raak je je eigen focus vaak kwijt. Succes kun je bovendien moeilijk meten, dus heeft het weinig zin om je rot te voelen over iemand die succesvoller lijkt te zijn dan jij. Vaak is dat immers het geval: het lijkt zo te zijn. Houd dat in je achterhoofd en laat je ondertussen slechts inspireren door de mensen die jou motiveren, in plaats van onzeker laten voelen. (En lees ondertussen even dit advies van girlbosses die precies dát willen doen.)

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *